ZATERDAG 3 NOVEMBER 2018

CliFi 2018
Verhalen, verbeelding & klimaatproblematiek
ProgrammaReserveer een kaartje
zaterdag 3 november

CliFi Festival 2018

festival voor jongeren

De zomer van 2018 verbrak het ene warmterecord na het andere – een dubieuze prestatie die helaas niet op zichzelf staat. De gevolgen van ons veranderende klimaat zijn zichtbaarder dan ooit. Wat betekent dit voor onze toekomst? Voor welke problemen staan we en hoe beïnvloeden deze problemen ons leven over 10, 20, 30 jaar? Zijn er nieuwe oplossingen denkbaar?

Welkom op CliFi 2018, een festival voor iedereen met een interesse in kunst, wetenschap en politiek. Ga mee op wereldreis met Max en Martine, luister naar het debat van het Jongeren Kabinet, woon een boekpresentatie bij, beleef een watersnoodramp in VR, bezoek de CliFi Markt en nog veel meer!

Wat is CliFi?

Clifi is een afkorting voor climate fiction, verhalen waarin de klimaatproblematiek een belangrijke rol speelt. Denk aan boeken zoals Niemand houdt mij tegen van Evert Hartman of de Kinderen van Moeder Aarde-serie van Thea Beckman. Of films zoals Wall-E, Mad Max of Waterworld.

Maar clifi is meer dan fantasie alleen: vaak zijn de verhalen geïnspireerd door echte wetenschap of politieke beslissingen. Wetenschappers en politici laten zich op hun beurt ook inspireren door fantasie: zijn sommige oplossingen of toekomstscenario’s echt science fiction? Of inspireert het juist om op een andere manier naar de toekomst en oplossingen te kijken?

Wanneer het aankomt op de klimaatcrisis hebben we nieuwe verhalen nodig, omdat het verleden geen betrouwbare gids is;
het is immers de eerste keer dat de mensheid deze fout maakt


– Dan Bloom, Amerikaans auteur & journalist

.
wat is er te doen?

Programma

l

presentaties

Volgens Max en Martine tijdens hun avontuurlijke reis rond de wereld voor Miles that Matter. Woon het debat bij van het Jongeren Kabinet en beleef de officiële presentatie van de nieuwe young adult cli fi thriller Het Verdronken Land. En wie gaat er vandoor met de hoofdprijs in de CliFi 2018 Mediawedstrijd?

clifi markt

Bezoek de CliFi Markt met o.a. young adult boeken van Uitgeverij LetterRijn, sieraden van upcycle artieste Astrid Kuipers, de AR-beleving The World that Could Be van Marjan van der Heijden en nog veel meer!

VR BELEVING

Beleef een watersnoodramp in de VR-installatie Watersnoodramp 1953 van Studio Maslow. Met een Oculus Rift beleef je de watersnoodramp in 360 graden. Watersnoodramp 1953 werd geselecteerd voor de Gouden Kalveren 2018 in Utrecht.

Lounge

En niet te vergeten: gezelligheid! Onder andere mogelijk gemaakt door de cupcakes van Evy: de mooiste cupcakes van Haarlem (en nu van Soest!)

Programma

13:00 - Inloop

13:15 - Opening door dr astrid bracke

Wat is climate fiction? En kunnen verhalen helpen om op een andere manier naar de klimaatverandering te kijken?

13:30 - Miles that matter

Max en Martine maakten een duurzame reis over de wereld voor hun project Miles that Matter

14:00 - "Het verdronken land"

Officiële presentatie van het clifi jeugdboek “Het Verdronken Land” van Olga Ponjee. Het eerste exemplaar zal worden uitgereikt aan de 11-jarige milieuactiviste Lilly Platt.

14:30 - pauze & markt

15:00 - debat jongeren kabinet

Onder leiding van de PvdD klimaatkandidaat Ines Kostic

16:00 - uitreiking mediawedstrijd

16:15 - borrel & markt

17:00 - einde

doe mee aan de

CliFi Mediawedstrijd 2018

Hoe ziet Nederland er over 20, 40 of 100 jaar uit? Heeft de klimaatcrisis ons land onder water gezet? In een woestijn veranderd? Met welke problemen hebben we te maken en welke oplossingen zijn er bedacht?

Voor onze Mediawedstrijd 2018 zijn op zoek naar clifi verhalen uit de toekomst. Je mag zelf kiezen in welke vorm je je verhaal giet – van proza tot poëzie en van vlog tot kunstwerk tot fotoserie – als de klimaatcrisis maar een belangrijke rol speelt. (Lees ook de rest van de spelregels hieronder).

De drie winnaars ontvangen een CliFi verrassingspakket, samengesteld door onze sponsoren. Daarnaast mag de winnaar zijn of haar winnende inzending presenteren op CliFi 2018.

Spelregels

  1. De wedstrijd is bedoeld voor jongeren. Je mag op de dag van het evenement (3 november) daarom niet ouder zijn dan 18 jaar
  2. Je inzending mag niet eerder bekroond of gepubliceerd zijn (enkel in het kader van deze wedstrijd, vanaf 17 september).
  3. Vind je het leuk om je inzending op deze website te zien? Gebruik dan de hashtag #clifi2018 op Twitter of Instagram.
  4. Een verhaal mag maximaal 1500 woorden lang zijn, een gedicht maximaal een pagina, een vlog/filmpje niet langer zijn dan 2,5 minuut en je fotoserie mag maximaal 5 foto’s bevatten.
  5. Hou zaterdag 3 november vrij in je agenda. Win je de wedstrijd, dan mag je op die dag je winnende inzending presenteren.
  6. De wedstrijd loopt van 17 september tot 22 oktober. Behoor je tot een van de winnaars, dan krijg je voor 27 oktober bericht.
  7. Medewerkers van CliFi 2018 zijn uitgesloten van deelname.

Laatste inzendingen

even voorstellen

Het Jongeren Kabinet

Floris roggekamp // VVD

Ik ben 17 jaar oud en ben geboren en getogen in Dordrecht. Een aantal jaren geleden ben ik actief geworden in de politiek. Eerst hielp ik alleen mee met campagnes voeren, maar afgelopen gemeenteraadsverkiezingen stond ik op de verkiezingslijst in de gemeente Dordrecht.  Momenteel zit ik in 5 VWO. Bij mij op school ben ik actief als secretaris in de leerlingenraad en ben ik lid van de MR. Het is belangrijk dat ook jongeren deelnemen in de maatschappelijke discussies die van invloed zijn voor hun toekomst, zo ook het klimaatdebat. Daarom wil ik mee doen aan het Jongerenkabinet voor de VVD.

Wahine Wisse // CDA

Ik ben 16 jaar oud en woon in Yerseke, Zeeland. Ik doe de opleiding communicatie aan de HZ University of Applied Sciences in Vlissingen. Mijn hobby’s zijn creatief bezig zijn, zoals met taal, film en muziek en ik ben erg geïnteresseerd in media en psychologie. Ik doe mee aan CliFi in het Jongerenkabinet voor het CDA en ik heb er heel veel zin in!

Bente Ferwerda // groenlinks

Ik ben 18 jaar en ik woon in Jisp (Zaanstreek). Sinds 2017 ben ik betrokken bij de politiek. Het was voor mij al snel duidelijk dat GroenLinks de partij is die bij mij past. Ik wil me inzetten voor het nemen van ambitieuze, grootse stappen op het gebied van verduurzaming. We kunnen namelijk zo veel beter. Verder vind ik dat politiek zou moeten draaien om mensen – en niet om grote bedrijven. Deze, en meer, idealen realiseer ik op dit moment als burgerraadslid in de gemeente Wormerland. Dit combineer ik met mijn studie politicologie aan de UvA.

MATT KANTERS // PvdD

Ik ben 16 jaar oud en lid van de Partij voor de dieren. Ik ben van mening dat waar de Partij voor de Dieren voor staat, de basis zou moeten zijn in onze maatschappij. Principes als vrijheid, mededogen en duurzaamheid zouden altijd (mede) ten grondslag moeten liggen bij politieke besluitvorming. Dit om de aarde en al haar bewoners te redden. Naast actieveling bij de Partij voor de Dieren, ben ik bestuurslid van de jongerenpartij van de PvdD in Noord-Brabant, burgerraadslid en bestuurslid namens en voor een lokale partij in gemeente Boekel. Ook ben ik bezig met mijn gymnasiumopleiding op de middelbare school.

Dagmar doorn // christenunie

Ik ben 18 jaar en afgelopen jaar deed ik mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Huizen voor de ChristenUnie. Nu ben ik commissielid Sociaal Domein en zit ik in de steunfractie. Verder ben ik op mijn school teamcaptain van het debatteam, voorzitter van de leerlingenraad en zit ik in de MR. Ook doe ik mee aan simulaties van de Verenigde Naties (Munesco etc.) waar het natuurlijk over het belangrijkste internationale vraagstuk van dit moment gaat: de klimaatverandering. Een belangrijke reden om voor de ChristenUnie te kiezen, was voor mij hun groene, en daarbij haalbare programma. Momenteel zit ik in 6VWO, na het behalen van mijn diploma wil ik Politicologie in combinatie met International Relations & Organisations studeren in Leiden. Ik heb heel veel zin in CliFi 2018 en hoop jullie daar allemaal te zien! 

 

SARAH VONK // PVDA

Ik ben 15 jaar oud en overtuigd lid van de Partij van de Arbeid. Ik woon in Elburg en zit in de 6e klas van atheneum. Een jaar geleden ben ik actief in de politiek geworden omdat ik zie dat er dingen kunnen veranderen, dingen kunnen verbeteren. Ik wil me inzetten voor onder andere jongeren en het klimaat. Vooral over dat laatste onderwerp heb ik veel ideeën en wil ik graag iets kunnen betekenen. Daarom doe ik mee aan het CliFi Festival 2018.

RENÉE SMULDERS // H&G

Ik ben 18 jaar en zit in de gemeenteraad van Valkenswaard voor de lokale partij Helder & Gedreven. Dit jaar ben ik begonnen aan de opleiding Economie & Bedrijfseconomie aan Tilburg University. Ik ben eigenlijk altijd al maatschappelijk betrokken geweest en ben zo ook een beetje de politiek ingerold. Een keuze waar ik tot op heden nog geen spijt van heb gehad, een echte aanrader zelfs!

 

Veel Gestelde Vragen

Voor wie is clifi 2018?

CliFi is opgezet als evenement voor jongeren, maar in principe is iedereen van harte welkom! Wil je met een grotere groep of je klas komen? Stuur ons dan een berichtje.

Hoe kan ik de locatie bereiken?

Onderaan deze pagina vind je het adres van de locatie. De locatie ligt op loopafstand van treinstation Soest en er zijn gratis parkeerplaatsen. Op onze Facebookpagina hebben we tevens een carpooltopic, mocht je een lift zoeken of in de aanbieding hebben.

Wie is stichting Rise?

Stichting RISE (Reallife Immersive Storytelling Experiences) organiseert belevingen met een maatschappelijk tintje: immersieve verhalen waarmee we deelnemers bewust willen maken van hun plek in de wereld. Eerder organiseerden we Orenda (over belangrijke gebeurtenissen in de 19e eeuw rond vrouwenkiesrecht, industrialisatie en ons koloniale verleden) en het internationale evenement EuroSing (een fictief songfestival rond LGBTI-vraagstukken, ism ILGA Europe).

Ik heb een geschikt project!

Ben je bezig met een project dat goed aansluit bij CliFi? Of ken je iemand die als aanstormend politicus, kunstenaar of wetenschapper met een interessant project bezig is? We hebben op CliFi nog een aantal kraampjes over (en misschien zelfs een tijdsslot) waar dit project gepresenteerd kan worden. We overleggen graag met je!

Mijn vraag staat hier niet tussen!

Aarzel niet om ons een berichtje te sturen op ons mailadres. Mocht je een vraag hebben die voor iedereen interessant is, dan kun je je vraag ook kwijt op onze Facebookpagina.

Route

CliFi 2018 vindt plaats in Artishock Soest. De locatie is goed bereikbaar per auto (er zijn gratis parkeerplaatsen) en bevind zich op loopafstand van Station Soest.

Adres

Steenhoffstraat 46A
3764 BM Soest

Openbaar vervoer

Er stopt een trein op station Soest (ongeveer 5 minuten lopen)

Partners & Sponsors

Het Verdronken Land – coverontwerp & illustratie door Thijs Meuwese

Utrecht – illustratie door Roy Korpel